SLECHTEN JOSY


FAMILIEWAPEN

 

wapen

Het wapen is opgemaakt in lazuur (blauw), met middendwars een balk, met aan de bovenzijde vier hoeken, deze zijn in zilver, omzoomd en getralied in sabel (zwart),
ze zijn vergezeld van drie eggen in zilver (wit).
Het schild is getopt met een helm in zilver (wit), deze is getralied, gehalsband en omboord in goud (geel), hij is gevoerd en gehecht in keel (rood). De wrong en dekkleden zijn in lazuur (blauw) en gevoerd in zilver (wit).
Het helmteken bestaat uit een uitkomende opvliegende duif in lazuur (blauw), de eerste slagpen van elke vleugel is in zilver (wit).
Een  lint van zilver in letters van sabel (zwart) vermeldt de naam  “SLECHTEN”
De kleuren het zilver (wit) staat voor onschuld, eenvoudig, reinheid en in combinatie met lazuur (blauw), is het een verwijzing naar de geboorteplaats van de eigenaar, Tongeren( kleuren vlag en wapen).
De figuren het betreft hier een sprekend wapen daar de eggen alluderen naar de naam "SLECHTEN" wat een oud etymologisch werkwoord is en betekende "afbreken, slopen, gelijkmaken, vlakken"
De Leidense (NL) universiteit meent dat het werkwoord "slechten" oorspronkelijk uit Zeeland komt en verwijst naar het Nederlandse werkwoord  "eggen"
Het Starring College voor naamkunde (NL) verwijst eveneens naar "eggen = gelijkmaken"
De getraliede dwarsbalk is een verwijzing naar de gemeente Hoeselt,
waar deze balk met de letter W en M gekruist, ook in het wapenschild voorkomt.
Het hoekige van de dwarsbalk, samen met de eggen, is nogmaals een element van het sprekend gedeelte, namelijk, het symboliseert "de te effenen grond"
Het helmteken de duif staat voor eenvoud, nogmaals een verwijzing naar de oorsprong van de naam Slechten: cfr. M. Tytgat (1954), Bijdrage tot de studie van de persoonsnamen van Tongeren en omgeving (1385 - 1511). Doctoraalscriptie, Leuven - blz. 255.
De twee slagpennen in zilver (wit) alluderen naar het ambt van de eigenaar, OCMW-secretaris (schrijven, notuleren) en zijn hobby, kalligrafie (schriftkunst).
De kleuren keel (rood) en goud (geel) op de helm verwijzen naar de kleuren van haspengouw.
De naam "Slechten" komt het eerst voor onder de benaming van  "Tilmanno Slecht" die in 1494 woonachtig was in Tongeren.
Het wapen is goedgekeurd door de het Heraldisch College onder nr. 298 op 26/11/2004, opgenomen in het nationale wapenregister, en toegewezen aan Dhr. Josy Slechten uit Hoeselt en zijn rechtstreekse naamdragende afstammelingen.

HOME
- STAMBOOM